Du kanske redan har testat appen KRY där du kan diskutera din och dina barns hälsa i ett videosamtal? Det kommer ständigt nya tester, sajter och självhjälpsverktyg för en frisk och hälsosam livsstil. Genom din mobiltelefon kan du kolla blodtryck, testa blodsockerhalten och puls. Du kan mäta steg och dela joggingrundor, men också få hjälp med att koppla av och känna mindfulness. Självklart får du även hjälp att sluta röka, gå ner i vikt eller kolla din hörsel. Kommer tekniken att ersätta vanliga hälsokontroller?

I Sverige finns stolta planer för det som kallas e-hälsa. Målet är att Sverige vara bäst i världen på sådan digital användning 2025. Vården och omsorgen ska bli säkrare, mer jämlik och effektiv. Samtidigt pågår app-byggen och tester bland patienter och läkare i hög takt. Att vården förändras är helt klart. Hälsokontrollerna flyttar hem till oss medborgare, vi blir mer pålästa och kunniga. Naturligtvis behöver vi ta oss till vårdcentral eller sjukhus för vissa saker, men kanske inte lika ofta som tidigare?

En stor förändring är att det skapas mer data än vad man samlar in under en vanlig hälsokontroll. Detaljerad information om mediciner, exakta uppgifter om hur man mår, hur ont man har, eller hur man reagerar på behandlingen. Patienter får ett bättre faktaunderlag och en större förståelse för sin sjukdom. En följd blir att man förväntar sig mer individanpassad vård.

Somliga är snabba på att ta till sig ny teknik, det gäller både patienter och läkare. Andra vill fortsätta som tidigare. Något som är extremt viktigt är att säkerheten är hög och att inte känslig information läcker ut. Var noga med att kolla mot andra källor att du får rätt information i appen, och från doktorn du möter i en hälsokontroll IRL. Det är ofta en bra idé att be om en ”second opinion”.