Diabetes beskriv ibland som en global epidemi, även om den inte är smittsam. Mer än 422 miljoner människor har sjukdomen som ökar stadigt. Det är fyra gånger så många som under 1980-talet och gäller både diabetes typ 1 och typ 2. Typ 2 är den absolut vanligaste och den ökar bland yngre personer i hela världen. Orsakerna är en inaktiv livsstil, dålig mathållning och övervikt. Finns det anledning att vara rädd för att du själv eller någon du känner är drabbad? Behöver du genomföra en hälsokontroll?

För det första bör du ta reda på om sjukdomen finns i släkten. Om det förekommer övervikt och typ 2-diabetes i din familj ska du ta upp det med din läkare direkt. Symptomen på att du drabbats kan vara ganska diffusa, som törst och trötthet till exempel. Vid en hälsokontroll tas blodprov och din urin testas, då får man fram den viktiga blodsockerhalten. Typ 2-diabetes kan behandlas med motion, viktnedgång och bra mat.

Det är naturligtvis omöjligt att påverka arv eller sin ålder. Men sådant som bukfetma, rökning och matvanor kan vi alla ta ansvar för. Även om du inte lyckas förhindra sjukdomen är det värt mycket att skjuta upp en typ 2-diabetes. Försök motionera varje dag och ät grönsaker, frukt, bär och fiberrik kost. Ibland behöver det kompletteras med mediciner. Mycket av det som är rutin för en diabetiker är nyttigt och bra för oss andra också. Att ta trapporna istället för hissen, promenera istället för att ta bussen hela vägen, eller låtsas att du har en hund som måste rastas är några råd för ett hälsosammare och längre liv.

Det finns också tester och frågeformulär på webben, som du kan göra för att se om du är i riskzonen. Kontroller vikten, midjemåttet och din BMI ibland, så du ser om utvecklingen går åt rätt eller fel håll.