Malignt melanom, hudcancer är numera en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Ungefär 4 000 personer får diagnosen varje år. Sedan år 2000 genomförs Euromelanoma, en vecka då det är extra lätt att få sina konstiga prickar kontrollerade och ställa frågor i en hälsokontroll. Sjukdomen kan förebyggas och det är viktigt att du lär känna dina egna förutsättningar och hur just du ska skydda dig. Nu finns appar där du kan ställa in din hudtyp och se hur länge du kan vistas i solen.

Tyvärr finns också sådant vi inte kan påverka. Den som brände sig i solen som barn, har en ökad risk att drabbas. Varje gång man bränner sig skadas DNA i huden. Man vet att UVB-strålarna skadar cellers arvsmassa men UVA-strålningen undersöks också av forskare. Den påverkar det skyddande pigmentet melanin, men också det som bygger upp det yttersta skyddande hudlagret.

Hur vet du om du är drabbad? Du ska se upp om ett födelsemärke börjar ändra form och färg eller klia eller börja växa. För män uppstår problemen oftast på bålen och för kvinnor på underbenen. En tidig upptäckt betyder mycket för en god prognos och 80-85 procent kan botas.

Det är viktigt att skydda barnen och få in bra rutiner. Spädbarn ska inte vistas i solen alls. För övriga, undvik de farliga timmarna mellan 11 och 15 när solen är starkast. Ta på barnet hatt, vistas i skuggan och använd solskyddsmedel som komplement. Lär dig skuggtestet: är din skugga kortare än dig själv, är solen stark. Gå ut när det är lång skugga istället! Heltäckande kläder är en god vana. Nu finns många bra badkläder för barn också.

Vänta inte med att göra en hälsokontroll eller ta en kontakt via webben eller en app om du är det minsta tveksam till förändringar på din hud eller ditt barns.