Hur fungerar levern?
(Detta är en del av hälsokontrollen.nu:s bloggspecial på tema Kroppen)
Levern är ett av människokroppens allra viktigaste organ och sitter högt upp i magen, precis ovanför magsäcken. Levern är egentligen en körtel, som (hos vuxna) väger omkring ett och ett halvt kilo. Levern hör till matspjälkningsapparaten – det vill säga hela det system i kroppen som syftar till att ta in föda, ta upp näringen och göra sig av med avfallet – och en person utan lever klarar sig inte särskilt länge. Detta då levern tar tillvara på en mängd viktiga ämnen och vitaminer som finns i mat, men också renar kroppen från gifter av olika slag. Gifterna lagras kortvarigt i levern, och ”förvandlas” sedan till andra ämnen som antingen lämnar kroppen med avföringen, eller skickas till njurarna där de skickas ut tillsammans med urinen. På så sätt kan man likna levern med ett slags reningsverk som tar hand om vissa skadliga ämnen. Regelbundna påfrestningar skadar dock levern på sikt – intensiv, långsiktig alkoholkonsumtion innebär till exempel att levern belastas hårt, och det är inte ovanligt att människor med allvarliga alkoholproblem drabbas av exempelvis skrumplever.
Levern finns dock inte bara till som ett skydd mot olika gifter – gallan tar sig exempelvis via levern ut till tarmen, och gör där så att olika fetter i födan kan upptas på rätt sätt. Levern ser också till att alltid hålla ett ”lager” av socker, som sedan portioneras ut i blodet vid behov. På så sätt kan vi hålla en jämn blodsockernivå, med allt vad det innebär. Levern tillverkar också gallsyror till gallan, samt vissa proteiner och fetter, och i levern produceras vissa hormoner som hjälper immunförsvaret vid infektioner.
Levern fungerar med andra ord i nära ”symbios” med andra organ i kroppen. Detta kan såklart sägas gälla de flesta inälvor i människokroppen, men just levern arbetar verkligen i nära samarbete med många andra organ och delar av matspjälkningsapparaten.