Hur fungerar lymfkörtlarna?
(Detta är en del av hälsokontrollen.nu:s bloggspecial på tema Kroppen)
Lymfkörtlarna är delar av ett större maskineri, som kallas “lymfsystemet” eller det “lymfatiska systemet”. Till detta räknas, förutom lymfkörtlarna även lymfkärlen och den så kallade lymfan. Systemets funktion är att dränera kroppens vävnader, så att den vätska som eventuellt läcker ut ur blodkärlet åter kan ledas tillbaka till blodet. Förutom detta så har också lymfsystemet en viktig roll att spela i kroppens immunförsvar, då lymfkörtlarna som sitter på olika ställen i kroppen innehåller de vita blodkroppar som bekämpa infektioner.
Det är med andra ord lymfkörtlarna (som ibland kallas lymfknutor) som står för en stor del av kroppens “invasionsförsvar”. Dessa ser ut ungefär som små bönor, och är bara några millimeter stora. Lymfkörtlarna sitter på olika ställen i kroppen, utmed hela lymfsystemet. Under armarna och i ljumskarna finns det större ansamlingar med lymfkörtlar, men även i magen, i halsen och i bröstet. Allt som allt finns det mellan 500-1000 lymfkörtlar i en frisk och välfungerande människas kropp.
Lymfkörtlarnas innanmäte består av ett slags bindväv, full med så kallade “lymfocyter” (ett slags vita blodkroppar som produceras i ryggmärgen). När lymfan passerar genom lymfkörtlarna samlar dessa in de angripande virus som tagit sig in i kroppen och som snappats upp av lymfan, och förstör dessa. Mängden angripande bakterier påverkar mängden lymfocyter i lymfkörtlarna, och därför kan dessa svullna när man är sjuk. Att man får ont i halsen när man är förkyld beror ofta på att det är just lymfkörtlarna i halsen som svullnat.
För övrigt räknas även mjälten till det lymfatiska systemet. Mjälten och lymfkörtlarna påminner mycket om varandra, på så sätt att kroppen levererar bakterier och virus till dessa organ som sedan förstörs där. Skillnaden är dock att mjälten också har i uppgift att bland annat bryta ned röda blodkroppar som passerat bäst före-datum.