Att hitta läkare online

Det kan tyckas lite underligt att söka vård online, men idag har det blivit allt vanligare att kontakta läkare och annan vårdpersonal genom internet, särskilt för mindre allvarliga hälsoproblem. Vi lever idag i en digital värld, där vi har möjlighet att utföra våra bankärenden online, handla mat på distans, samt shoppa kläder direkt till brevlådan. Utifrån det perspektivet känns läkare på distans inte lika onaturligt. För den som behöver vård på internet, men helst vill slippa gå in till vårdcentralen, så finns det ett flertal alternativ att tillgå.

Hitta vård online

Det finns idag ett stort utbud av vårdappar att välja bland, där man enkelt kan logga in via bank-id och få hjälp på nolltid. Man får då möjlighet att skriva ner de besvär som man upplever samt eventuellt skicka in relevanta bilder. Nedan följer några exempel på populära vårdappar 2020.

Min Doktor

Min Doktor etablerades år 2013 av svenska läkare i Lund med målet att effektivisera vårdupplevelsen för patienten. Detta inkluderade bland annat möjligheten för patienten att söka vård närsomhelst, och varsomhelst, så att hen slipper bege sig ut till vårdcentral.

Hos Min Doktor får man möjlighet att enkelt ta kontakt med en läkare eller psykolog via deras app. Läkarna hos Min Doktor använder sig av telefon eller videosamtal i kombination med en inbyggd chattfunktion för att diagnostisera sina patienter. Den vårdpersonal som arbetar hos Min Doktor är erfarna inom vårdindustrin och håller precis samma standard som man hittar på vårdcentraler. De kan skriva ut recept för mediciner, skicka patienten på provtagning, eller ge annan relevant information kring patientens besvär. Min Doktor är idag en av de populäraste vårdapparna i Sverige och ett bra val för den som behöver vård på distans.

Kry

Kry är ännu en populär vårdapp som etablerades tidigt, redan år 2014, av fyra svenska entreprenörer. Hos Kry får man möjlighet att knyta kontakt med både läkare och psykologer vid behov. På deras sida kan man även hitta information om de vanligaste besvären som patienter besöker Kry för.

Man loggar in på appen på ett säkert vis genom bank-id och får sedan möjlighet att i detalj beskriva sina besvär samt svara på några frågor kring sin hälsa. Hos Kry får man även möjligheten att välja mellan drop-in eller att boka tid. En läkare eller annan vårdpersonal hos Kry ringer sedan upp en och då fungerar det precis som ett vanligt läkarbesök.

Doktor.se

Doktor.se etablerades år 2016 och är idag en av de större aktörerna inom vård på distans. De äger även fysiska vårdcentraler för den som behöver komma in på ett vanligt läkarbesök. Utöver detta erbjuder de samma tjänster som Kry och Min Doktor och utgör därför ett bra alternativ för digital vård.

Fördelar och nackdelar med digital vård

Det finns precis som med allt annat både fördelar och nackdelar med dagens digitala vård. Det kan vara svårt för läkare att ge klara diagnoser på distans utan hjälp av utrustning och man blir därför ofta hänvisad till fysiska kliniker. Utöver detta utgör dock digital vård ett utmärkt alternativ för den som är i behov av ett läkarbesök, men inte har tiden eller lusten till att boka in sig på en vårdcentral. Digital vård minskar även risken för spridning av sjukdomar, något som kan förekomma medan man sitter i ett fysiskt väntrum.