Vad är laktosintolerans och mjölkallergi?
Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Mjölksocker är en kolhydrat som består av bland annat glukos, och finns i mjölk från däggdjur. Laktos framställs ur mjölk och påträffas vanligtvis i mejeriprodukter, såsom yoghurt, filmjölk, ost, smör och så vidare. Det är inte heller helt ovanligt att laktos finns i till exempel glass och crème fraiche. Viktigt att notera är dock att det finns varianter av ovan nämnda livsmedel om inte innehåller laktos – dessa är speciellt framtagna för laktosintoleranta.

Vad är då laktosintolerans? Kortfattat innebär det att kroppen inte kan ta upp mjölksockret, laktosen, som finns i födan. Detta beror på att graden av enzymet laktas i tarmslemhinnan är lägre hos laktosintoleranta än hos de som inte lider av laktosintolerans. Underskottet på laktas gör att mjölksockret inte sugs upp av tunntarmen, som det är tänkt – istället hamnar mjölksockret i tjocktarmen, och när kroppen försöker suga upp det där uppstår olika typer av besvär. Bland annat kan den som är laktosintolerant drabbas av gasbildning, buksmärtor och diarréer. Dessa problem är ofta väldigt påfrestande, och kan sänka livskvaliteten, men är inte skadliga eller farliga. Vissa föds laktosintoleranta, medan andra utvecklar dessa problem senare i livet.
Den vanligaste behandlingsformen mot laktosintolerans är att man lägger om sin kost, och undviker till exempel mejeriprodukter. I vissa fall kan man också få rådet att köpa receptfria laktastabletter.
Mjölkallergi å sin sida innebär att man reagerar negativt på något protein i mjölk, men till skillnad från laktosintoleransen så beror besvären inte på brist på laktas utan att kroppen reagerar som om den angreps av något virus eller liknande. Symptomen och problemen varierar beroende på hur allvarliga allergin är, men det är relativt ovanligt att vuxna som är allergiska som barn förblir allergiker upp i åldrarna. Mjölkallergi behandlas främst genom att man helt undviker mejeriprodukter. Även sojaprodukter bör undvikas, enligt vissa läkare.