Vad betyder PSA när man tar ett sådant blodprov?
PSA står för “prostataspecifikt antigen” och är ett enzym – det vill sägs ett slags protein – som finns i den sädesvätska som prostatan producerar. Runt spermierna finns naturligt en liten gel som PSA löser upp när en man får utlösning. Därför är ämnet viktigt för den mänskliga fortplantningen, då det gör att spermierna lättare kan röra sig ut genom penis och in mot ägget som ska befruktas. När en man får utlösning så läcker det lite PSA ut i blodomloppet, vilket innebär att man genom blodprov kan se hur det står till med prostatan, när man gör en hälsokontroll.
PSA-prov lämnas ibland när man upplever urinvägsbesvär som kanske orsakas av prostatan, som till exempel svag stråle eller ett ökat antal toalettbesök. Det kan också bli aktuellt att lämna PSA-prov om läkaren först undersöker prostatan på annat sätt och då får anledning att misstänka att allt inte står riktigt rätt till. Provet i sig tas i armen, genom att man sticker hål på en ven och sedan tappar lite blod. Detta analyseras sedan och PSA-värdet mäts upp. Man ska helst sitta ned i ungefär en kvart innan provet tas – i övrigt behöver krävs inga speciella förberedelser. Provet kan tas när som helst på dygnet.
PSA-prov är praktiska när det gäller behandling eller diagnosticering av prostatacancer. Med det sagt är ett högt PSA-värde inte synonymt med att man faktiskt har cancer i prostatan, en ökning av värdet kan nämligen också bero på exempelvis prostatit eller godartad prostataförstoring. Omvänt kan man heller inte utesluta cancer bara för att värdet ligger på normal nivå. Med andra ord måste man alltid sätta provsvaren och värden i relation till patientens unika situation, och det som övriga undersökningar visar. För de som redan har prostatacancer, och genomgår behandling för detta, är det dock värdefullt att ta regelbundna PSA-prov. Om värdet sjunker betyder det oftast att behandlingen ger önskad effekt.