Hepatit A-vaccin är ett vaccin som ger skydd mot hepatit A, en sjukdom som smittas via ett virus och som orsakar en inflammation i levern. En person som har hepatit A-viruset i sin avföring, och som inte tvättar händerna ordentligt efter besök på toaletten, kan bidra till att viruset sprids till mat och dryck, som är den mest förekommande smittokällan. Viruset överlever också länge i vatten, vilket gör att mat som ostron och musslor kan innehålla viruset om de växt i förorenat vatten. hepatit A ger influensaliknande symptom, förlust av aptit och så småningom gulfärgade ögon och hud. Infektionen går ofta över av sig själv inom några veckor, dock kan den som blivit sjuk flera månader efteråt känna sig trött. Svårare fall av hepatit A kan leda till allvarliga leversjukdomar.
Hepatit A finns i hela världen
Trots att hepatit A finns i hela världen, är risken att smittas betydligt större på platser där vatten och avloppssystem har dålig standard. I Sverige och liknande länder är risken att drabbas därför liten, men om man ska resa till en plats där smittorisken är högre än vad den är här, är det klokt att vaccinera sig. Områden med högre smittorisk är bland annat platser i Asien, Afrika, Central- och Sydamerika.
Så vaccinerar du dig
För att bli skyddad mot hepatit A räcker det med en vaccination vid ett tillfälle. Du får då ett skydd som räcker åtminstone ett år. Allra helst ska vaccinationen ske ett par veckor innan avresan till riskområdet, men även senare vaccinering än så ger skydd. Om du reser ofta ger en extra dos ett skydd över minst 30 år. Den kompletterande dosen kan tidigast ges 6 månader efter att du fått din första spruta och som senast 10 år efteråt. För vissa personer räcker inte vaccinationen för att bli skyddade mot hepatit A, då kan immunglobulin användas istället. Då tillförs antikroppar som är färdiga mot hepatit A. Det kallas passiv immunisering och ger dig ett skydd i en och en halv till två månader. Genom att vaccinera dig slipper du risken att bli sjuk och kan också undvika den relativt långa tillfriskningsperiod som följer en infektion.