TBE - Vaccination och information
Vad är TBE?
TBE står för Tick-Borne Encephalitis eller som det heter på svenska, fästingburen hjärninflammation. Det är en av två sjukdomar som man kan få av fästingar och trots att det inte finns något botemedel mot TBE, går det att vaccinera sig mot det. Om man får viruset är man oftast immun mot det under resten av livet.
TBE kan vara livsfarligt men dödligheten är relativt låg, det vill säga cirka 2%. En hel del patienter med TBE får långvariga eller permanenta problem med försvagning eller förlamning i vissa delar av kroppen såsom armar eller ben. Man kan även få hörselnedsättning och minnesproblem. Oftast hinner dock kroppens immunförsvar skydda kroppen mot viruset innan det sprids till hjärnan. Många av de drabbade blir helt återställda, dock är det ungefär 30 procent som får långdragna eller bestående besvär. Det är väldigt sällsynt men det har förekommit dödsfall p.g.a. TBE-smitta. De flesta som drabbas av TBE får bara feber, huvudvärk och muskelvärk.
Hur får man TBE?
Sjukdomen sprids genom saliven hos en fästing som bär på viruset. Det kan överföras på endast ett par minuter till skillnad från Borelia som det tar en längre tid att smittas av. Det går alltså inte att skydda sig helt mot TBE enbart genom att göra regelbundna fästingkontroller på sig själv. Viruset kan även föras över från opastöriserad mjölk ifrån infekterade kor eller getter, men detta är väldigt ovanligt.
TBE-Vaccination
Att vaccinera sig mot TBE är någonting som har blivit allt mer populärt bara de senaste åren. TBE är en slags hjärninflammation som sprids genom fästingar och som finns i de flesta delarna av Sverige, men framförallt finns det längs med Uppsalas och Stockholms kuster samt Södermanlands kuster. TBE-viruset kan vara livshotande vilket innebär att det verkligen är en rekommendation att vaccinera sig och detta speciellt om du kommer att vistas inom de nämnda riskområdena.
I och med att du kan bli smittad av viruset så tidigt som i april är det viktigt att ta de två första doserna av vaccinet innan april. Det är vanligast att man blir smittad under sommaren men det är ändå att rekommendera att ta vaccinet ett tag innan april för att du ska få ett så bra skydd som möjligt mot TBE.
För de som är yngre än 60 år är det tre doser som grundvaccineringen mot TBE består av. Först dos ett, sedan dos två efter 1-3 månader och sedan dos tre som skall ske 5-12 månader efter dos två. När du tagit dessa tre har du ett skydd mot TBE i hela tre år, men för att sedan bibehålla detta skydd bör du ta dos fyra efter tre år och efter det fylla på av vaccinet vart femte år.
De biverkningar som kan komma att uppstå efter vaccinationen är att du, där du fått sprutan kan bli öm, svullen och röd. Vissa upplever även att de mår lite illa, får ont i huvudet, känner en allmän sjukdomskänsla, muskel- samt ledvärk och även en del trötthet. Dessa symptom är ingenting farligt och brukar gå över efter bara några dagar.
Vaccinet mot TBE kan tas även när du ammar eller är gravid och det går även bra för barn över ett år att ta det.
Det finns idag två olika TBE-vacciner som kallas Encepur och Fsme-immun. Båda av dessa innehåller inaktiverat TBE-virus. Det är viktigt att komma ihåg att det idag inte finns något vaccin som skyddar helt mot sjukdomen men vaccinet ger gott skydd. Smittskyddsinstitutet rekommenderar att TBE-vaccinet tas om en person bor eller vistas mycket i sådana områden där TBE-smitta förekommer. De svenska riskområdena brukar sägas vara: Stockholms skärgård, södra ostkusten och Mälardalen. Fästingar, och därmed även TBE-smitta, finns dock idag över hela världen så ett TBE-vaccin är bra även som skydd i övriga delar av Sverige samt utomlands.
Vilka bör vaccinera sig?
Det rekommenderas att alla som bor i ett riskområde eller de som vistas där under en längre tid vaccinerar sig mot TBE. De största riskområdena i Sverige är Stockholm, Uppsala och Södermanland, som tillsammans står för cirka 80% av rapporterade TBE-fall i Sverige.
TBE-vaccin för barn
Både vuxna och barn kan ta TBE-vaccination. Tidigare rekommenderades det inte till mindre barn att ta vaccinet eftersom det ansågs att barn under 3 år fick lindrigare symtom av TBE-smitta. Senare forskning har dock visat att även små barn kan få allvarliga symtom och därför rekommenderar nu Smittskyddsinstitutet, sedan år 2013, att man vaccinerar även barn över 1 år.
TBE-vaccinet är inte farligt utan ger ett gott skydd mot en allvarlig sjukdom. Vissa biverkningar kan dock uppkomma av vaccinet både för vuxna och barn. Själva sticket är litet eftersom det är en mindre volym vaccin som ska sprutas in. Vaccinationen går fort. Vuxna och större barn brukar få ta sprutan i överarmens utsida medan mindre barn får sprutan på framsidan av låret. Efter sprutan kan man bli lite öm och svullen på det ställe där man tog sprutan och även känna sig lite sjuklig. Barn kan till och med få feber.
En dos TBE-vaccin kostar runt 300 kronor för barn. Första gången man tar vaccinet ska man följa upp med dos nummer två efter ca 1-3 månader och därefter med dos tre ytterligare 5-12 månader efter att man tog den andra dosen. Därefter ska man följa upp med en påfyllnadsdos vart femte år. Samma vaccinationsschema gäller för barn och vuxna.
Biverkningar som TBE-vaccinet kan ge upphov till
Efter att vaccinationen mot TBE har tagits kan en person bli väldigt röd, svullen och öm på det ställe på kroppen, oftast utsidan av överarmen, där sprutan har tagits. Vissa personer kan också må illa och få ont i huvudet. Exempel på andra symptom är sjukdomskänsla, med både muskel- och ledvärk samt trötthet. Några personer kan också kräkas av vaccinet, men det är inte särskilt vanligt att just det sker. När det kommer till små barn kan de drabbas av feber, men inom några dagar brukar besvären gå över. Barn får oftast lindrigare symptom av vaccinationen än vuxna människor.
När ska man inte vaccinera sig?
Personer med nedsatt hälsa, överkänslighet och allergi ska helst undvika vaccinationer av olika slag, då dessa personers kroppar inte klarar av det. Har en person nedsatt immunförsvar ska vaccinet undvikas. Vaccinet innehåller ämnen som aluminiumhydroxid och formaldehyd. Aluminiumhydroxid innehåller aluminium och formaldehyd är cancerframkallande men i de doser som TBE-vaccinet innehåller är risken minimal. Personer som har nedsatt immunförsvar kan efter vaccinet drabbas av Alzheimers.