Kry.se eller KRY International AB som bolaget heter har sedan starten 2015 genomfört över 3 miljoner digitala patientmöten. Kry är Europas största digitala vårdgivare. Även i Sverige är Kry väldigt stora och har utöver sin digitala vårdplats cirka 20 fysiska vårdcentraler runt om i Sverige. Med Kry’s egna ord vill de kombinera den digitala och den fysiska vården för att ta ett större helhetsansvar för sina patienters vård.
Till skillnad från flera av de andra digitala vårdgivare vi jämför så erbjuder Kry digital vård även i andra länder i Europa som England, Frankrike, Norge och Tyskland. Det är därför inte konstigt att det arbetar över hela 1700 medarbetare hos Kry där 1300 av dessa är vårdpersonal i form av sjuksköterskor, läkare och psykologer.

Företagsnamn: Kry International AB
Organisationsnummer: 556967-0820
Besöksadress: Torsgatan 21, 113 21 Stockholm
Telefonnummer: 08-22 77 07
Webbsida: www.kry.se
E-postadress: ej angivet
Om tjänsten
Kry har ett starkt varumärke där tjänsten i sig utstrålar enkelhet när det kommer till att boka ett besök online. När man besöker Kry via hemsidan eller vårdappen märker man snabbt att fokus har lagts på användarvänligheten. det är inte alls krångligt att söka vård via kry, det är nämligen tvärtom så enkelt att vem som helst bör kunna klara av det.
Genom att legitimera sig med Mobilt BankID i vårdappen Kry kan man gå vidare med att välja vilket besvär man har drabbats av för att sedan komma vidare till att få tala med en läkare. Tjänsten är öppet dygnet runt och det är nästan alltid korta väntetider. De läkare och sjuksköterskor man talar med jobbar ofta på fysiska vårdcentraler i kombination med den digitala vården. Man kan alltid känna sig trygg och säker på att man får tala med kompetent personal som innehar legitimation.
Hur fungerar tjänsten?
För att börja använda sig av Kry är det första steget att ladda ner deras vårdapp. När man vill logga in och boka ett besök så använder man sig av Mobilt BankID för legitimering. Kry får tillgång till dina personuppgifter och din vårdjournal. När man vill träffa en läkare online så börjar man med att beskriva sina symptom för att sedan boka ett möte. Såhär fungerar det:
Legitimera med BankID och beskriv symptom
Skriv in ditt personnummer i vårdappen och legitimera dig med BankID. Du kommer nu vidare och kan välja vad du vill ha hjälp med. Du kan få hjälp med de allra flesta besvär och symptom, även receptförnyelse.
Svara på frågor om din situation
Nu får du beskriva dina symptom och vad du behöver hjälp med. I detta steg svarar man på frågor i en chattruta som läkaren sedan kan kolla igenom för att få en överblick gällande dina besvär.
Prata med läkare
När det är din tur får du en notis i appen. Du får prata med en läkare som ofta ringer upp för att göra en bedömning och ställa följdfrågor. Läkaren kan ge dig rådgivning eller skriva ut recept om det behövs.
Pris / Kostnad
Att ladda ner vårdappen Kry är kostnadsfritt. Vad ett digitalt vård-möte sedan kostar beror på vart i Sverige man bor. Kostnaden bestäms regionmässigt och i de allra flesta län är kontakt med sjuksköterska, läkare och receptförnyelse kostnadsfria.
Ett möte med en psykolog har en kostnad på 100 kronor oavsett vart i Sverige man bor. Just nu är det endast Stockholm och Skåne som har en patientavgift på 200 kronor för ett digitalt vård-möte. I vissa fall kan patientavgiften variera men den överstiger aldrig 200 kronor.
Recept för behandling och receptförnyelse
Hos Kry kan man förnya sina recept direkt i appen. Man kan också få utskrivet recept för behandling efter att en läkare har gjort sin bedömning gällande patientens besvär och symptom.
Vissa recept kräver ett videomöte och vissa kräver endast en enkel förfrågan som läkaren snabbt kan behandla och godkänna. Vid narkotikaklassade läkemedel och licenspreparat behövs dock ett fysiskt vårdbesök på någon av Krys vårdcentraler. Läkemedel som är beroendeframkallande skrivs aldrig ut vid ett digitalt möte.
Receptförnyelse
Hur gör man då för att förnya ett recept hos Kry? Det är väldigt enkelt, med ett klick i appen kan du ta dig vidare till att skicka in en förfrågan om receptförnyelse. Det är vanligt att man får svara på frågor gällande läkemedlet och varför man behöver det. Läkemedlet ska finnas med på den nationella läkemedelsförteckningen som vi har i Sverige och du måste ha hämtat ut receptet under de senaste 15 månaderna för att kunna få receptet förnyat.
Nytt recept för behandling
En läkare hos Kry kan skriva ut nya läkemedel för besvär som du har drabbats av. Under ditt möte med läkaren kommer dina symptom utredas och bedömas. Om läkaren gör bedömningen att du behöver ett läkemedel kommer det skrivas ut på recept och du kan omgående hämta ut det på ditt närmaste apotek eller få det hemskickat direkt till din brevlåda.
Erbjuder Kry Covid-19 test?
Kry erbjuder sina kunder ett kostnadsfritt coronatest för dig som misstänker att dina symptom är en pågående Covid-19 infektion. Testet är ett självtest som skickas hem i brevlådan. Det finns även möjlighet att genomföra antikroppstest som visar om du tidigare har varit drabbad av coronaviruset.
PCR-test
PCR-testet tar reda på om du har en pågående Covid-19 infektion i kroppen. Den som är över 16 år kan beställa ett hemtest som kommer med posten. Redan efter 48 timmar kan du få provsvaret, en notis skickas ut på sms som berättar att det nu går att logga in i vårdappen och få reda på ditt resultat.
Antikroppstest
Kry erbjuder antikroppstest för de personer som misstänker att de tidigare har genomgått en coronavirus-infektion. I Stockholm kostar ett antikroppstest 495 kronor och i Sörmland kostar ett test 200 kronor. I övriga regioner där det finns möjlighet att testa sig kostar antikroppstestet 495 kronor. Det går via vårdappen att ta reda på vart den närmaste fysiska mottagningen finns till för testning.
Har Kry högkostnadsskydd?
Precis som andra digitala vårdgivare gäller högkostnadsskydd och frikort hos Kry. För de som bor utanför Sörmland och Stockholm är patientavgiften 0 kronor vilket innebär att högkostnadsskyddet inte behöver användas. Högkostnadsskydd för läkemedel gäller även och fungerar på samma sätt som när du får utskrivet recept från din vårdcentral, de fysiska och digitala vårdbolagen följer samma regler.
Kan man få remiss?
Kry kan skicka en remiss för vidare vård om en läkare bedömer att du behöver det. Läkaren som hanterar ditt ärende ansvarar för att skicka vidare en remiss till lämplig mottagning. Inom 90 dagar ska en tid kunna fås hos en specialistläkare eller liknande.
Vissa remisser som exempelvis röntgenundersökningar, koloskopier eller genetiska utredningar kan inte alltid skickas eftersom denna typen av remisser först kräver en fysisk undersökning. Om du däremot bor i närheten till en av Krys vårdcentraler kan du besöka en sådan och genomgå en fysisk undersökning för att sedan kunna få en remiss.
Kan man få sjukintyg/läkarintyg?
Kry kan hjälpa till med intyg av olika slag genom ett möte med sjuksköterska eller läkare via den digitala tjänsten. Ibland krävs ett videmöte för att kunna få ett sjukintyg. I vissa fall är det inte möjligt att få ett sjukintyg via den digitala kontakten, då kommer du bli vidare hänvisad till en fysisk mottagning. Här är sjukintyg och läkarintyg som Kry kan ha möjlighet att utfärda:
- Vab-intyg
- Intyg vid inställd resa
- Sjukintyg vid vissa sjukdomar
Övriga intyg som förstadagsintyg, reseintyg och läkarintyg för körkort behöver ett fysiskt vårdmöte.
Journalförs mitt vårdmöte?
Vårdmöten hos Kry journalförs enligt patientdatalagen. Kry kan dessutom vid samtyckte läsa dina tidigare journalanteckningar för att enklare kunna få en överblick om din sjukdomsbild för bättre bedömning och behandling. Vanligtvis kan man begära ut sin journal genom att kontakta kundtjänsten hos Kry.
Erbjuder Kry psykologhjälp?
Kry har som många andra digitala vårdgivare psykologer tillgängliga att tala med när du upplever psykiska besvär. Hos Kry är det möjligt att få psykologisk bedömning med en behandlingsplan, detta innebär att du kan fortsätta prata med en och samma psykolog. Det är även möjligt att prata med psykolog för enstaka möten på dina egna villkor.
Ångest, oro, stress och utmattning är några vanliga anledningar till att man kontaktar en psykolog. Den vanligaste behandlingsmetoden är KBT som istället för läkemedel fokuserar på hur du kan få hjälp att må bättre genom att prata. Kry tillhandahåller självtest som kan hjälpa till då du känner dig osäker kring din situation och ditt mående.
Vad man kan få hjälp med och annan information
Kry sticker ut bland andra digitala vårdbolag med att erbjuda en väldigt välinformerande faktasida. När man bläddrar i appen eller på hemsidan så går det att hitta kategorin ”Fakta och råd”. Här finns det massvis med information gällande olika symptom, besvär och sjukdomstillstånd.
Om man misstänker att man har drabbats av en sjukdom eller liknande så kan det vara en bra idé att gå in på Krys informationssida för att läsa vad man kan göra för att lindra sina besvär. Kanske behöver du inte kontakta en läkare, många besvär och symptom går att behandla själv genom att inhandla receptfria läkemedel eller liknande.
Bra
Vårdappen Kry har 4,9/5 i betyg i App store. Enligt Kry själva ligger patientnöjdheten på 4,8/5. Detta är förstås bra betyg av kunderna som generellt sett är väldigt nöjda med Kry. Kombinationen av digital vård med fysiska vårdcentraler är någonting som blir mer och mer vanligt där vårdgivaren ökar tillgängligheten ytterligare och kan erbjuda sina kunder en slags helhetslösning.
Kry har varit med från början i den naturliga utvecklingen som sker i vårat samhälle där tekniken skapar nya lösningar som gör det enklare för kunderna. Att kunna ta kontakt med den digitala vården och få hjälp när man ligger sjuk hemma är såklart mer bekvämt än att behöva åka in till en fysisk vårdcentral.
Dåligt
När det gäller digital vård är det svårt att hitta negativa aspekter förutom de självklara delarna som att man inte kan bli undersökt fysiskt. Gällande smidigheten och den vård man får digitalt ser vi inga direkta nackdelar med Kry. Det finns dock saker vi inte gillar med Kry som inte har att göra med vårdpersonalen eller vårdappens funktionalitet utan som ligger högre upp i ledningen, kort om det här nedan.
Kry i blåsväder
Kry har fått motta en del kritik under åren från läkare, politiker och privatpersoner, både i sociala medier och i nyheter. Anklagelser har framkommit om att Kry är bra på att utnyttja kryphål i systemet för att komma åt extra ersättning från landsting bland annat. Kritik har kommit från privatpersoner som har blivit listade hos Kry som vårdcentral utan att patienter själva visste om det.
I början av 2021 har det talats mycket om att Kry har försökt köpa upp vårdguiden 1177 vilket inte längre verkar vara aktuellt efter mothugg från alla möjliga håll. Affären ansågs som mycket olämplig av främst politiker och läkare som menade att det fanns stor risk för jäv gentemot kunder som ringer in för sjukvårdsrådgivning. Trots allt detta är Kry det digitala vårdbolag som verkar ha den högsta kundnöjdheten då man tittar på vårdappar och kundomdömen på internet.
Vanliga frågor och svar
Kan man lista sig hos Kry?
I Sverige har vi fritt vårdval vilket innebär att man kan välja vilken vårdcentral man vill lista sig hos. Det är alltid gratis att lista sig hos en vårdcentral. Kry har idag ett tjugotal fysiska vårdcentraler vilket gör det möjligt att lista sig hos Kry.
Kan man få hjälp av Kry för alla medicinska besvär?
Det går att vända sig till Kry för alla sorters besvär, precis som hos en vanlig fysisk vårdcentral. Det finns vissa scenarion där kry inte kan hjälpa till med vidare behandling, men då kommer en läkare att vägleda dig vidare. Detta kan innefatta narkotikaklassade läkemedel, sjukskrivning eller andra besvär som kräver en fysisk undersökning.
Kostar det att använda Kry?
I de flesta län är patientavgiften 0 kronor när man använder Kry. I en del regioner finns det en patientavgift som kan variera mellan 0–200 kronor. Möte med psykolog kostar oftast 100 kronor oavsett vart i Sverige man bor. När man inleder kontakt med Kry för träff med läkare online så får man direkt reda på vad det kommer att kosta, sedan får man välja om man vill gå vidare.
Är det säkert att använda Kry?
All datatrafik som går genom Kry är krypterad. Man verifierar sin identitet med BankID. Det finns ingen risk att känna oro över att uppgifter och information om dig som person ska läcka ut.
Kan jag få hjälp på andra språk än svenska hos Kry?
Ja, utöver svenska och engelska finns det sjuksköterskor och läkare som talar flera olika språk. Det går att hitta mer information i appen när man vill boka ett digitalt vårdmöte. Kry har en stor mängd vårdpersonal vilket gör att det oftast går att få hjälp oavsett vilket språk man talar.
Bra
- Hög patientnöjdhet
- Bra app
- Bra med fysiska vårdcentraler
Dåligt
- Kry har varit i blåsväder pga olämpligt affärsmannaskap